Zondag viel ik midden in de uitzending van Tegenlicht op het moment dat een soort beursjongen nieuwe stijl het concept van Bitcoin Mining aan het uitleggen was. Hij sprak woorden die ik wel kende, maar niet begreep. Ik hoorde de losse begrippen, maar het lukte mijn hersens niet om er een verbinding mee te maken. In de timeline van mijn Twitter zag ik de social media en 3.0-pro’s enthousiast reageren en commentaar leveren op de uitzending. Dat commentaar nam toe op het moment dat het onderwerp van Bitcoin overging in The Mondial Block Chain. Mijn hersenactiviteit nam ook toe en ook hier lukte het me met geen mogelijkheid om te volgen wat hier nu werd verteld. Ik moest denken aan de Matrix en hoe Neo op zoek ging naar de Maker, die ook altijd verborgen was gebleven. Voor Bitcoin was dit ook het geval. Een Japanner met de naam ‘Samacochi’, die mij ook weer deed denken aan Kevin Spacey’s The Usual Suspects, waar iedereen op zoek is naar Kaiser Sosa die uiteindelijk niet bleek te bestaan. Mijn hersens dwaalden af naar films, terwijl het BlockChain-onderwerp verder ging voor mijn ogen. Ik registreerde, maar nam niet op.

@rutgervz– onze Nederlandse Bitcoinkoning – twitterde een filmpje waar volgens hem BlockChain glashelder wordt uitgelegd: crypto-currency technologie, een nieuw woord voor mij. Ik denk Superman, en kijk het filmpje.

Glasheldere taal. Bijpassende scherpe animaties. Stap voor stap en met voorbeelden. Geen speld tussen te krijgen. Ik hoor de woorden en opnieuw lukt het me niet om ze aan iets in mijn hersenen te verbinden waardoor ik het snap. Ik voel dat het iets groots is, en ik kan er niet bij. In de laatste beelden van Tegenlicht zie je groepen mensen samen op een Bitcoin-event. Ze luisteren aandachtig naar sprekers. Ze omhelzen elkaar als ze elkaar tegenkomen. Een van de hoofdsprekers doet een emotionele oproep in de camera. Hoe het zo niet langer kan. Dat Bitcoin de wereld gaan veranderen. Dat het systeem eindelijk doorbroken zal worden. De emotie herken ik. Net als het verlangen. Nieuw Organiseren. Maar dan Beyond. Gek voelt dat ineens. Als Nieuw-Organiserenpionier. Dat je ineens beseft ook deel uit te maken van een Oude Garde.

Heel erg 44 voelde ik me. Net zo 44 als toen ik de nieuwe video clip van de zoon van vakantievrienden bekeek. Iets met Assi en Bootie en veel Love. De clip valt wat mij betreft onder X-rated en kan hier niet gelinked helaas. Ook hier tekst die ik hoor maar mijn hersenen niet verstaan. De beat klinkt goed. Dat wel. En ik moet lachen om de stoerheid van de jongens, die ik eigenlijk nog kinderen vind, maar wat ze al lang niet meer zijn natuurlijk. Ach. Oud. Oud.

Bitcoins & Booties. Dat zijn wat mij betreft de Nieuwe woorden voor 2016 straks. Met de vraag of ik hier nog iets van ga begrijpen. Of het kwartje nog valt. Het bitcointje nog gemined wordt.

Nieuwe fase richting het nieuwe jaar. Tijd voor een nieuwe auto ook. Een Mustang denk ik. Om het plaatje compleet te maken: midlife. Het is begonnen. Gelukkig kwam ook dit verhaaltje van Noor vandaag voorbij:

Er komen twee mannen naast me zitten op het bankje. Noeste mannen van in de zeventig.
“Nou, er is veel veranderd” zegt de een “en niet allemaal ten goede…”
Waarop de ander monter zegt: “ Voor mij is alles Nieuw!”

We kunnen nog wel een tijdje voort. Gelukkig.